Pretraži sajt

Istorijska slagalica: OD NEMANJE DO NEMANJE

14.
10.
2024.

ISBN: 978-86-10-05349-4

Format: 170x225 mm

Broj strana: 192

Povez: tvrd

Pismo: ćirilica

Žanr: edukativne

Uzrast: 9-12

 

Istorijska slagalica je slikovito putovanje kroz život srpskog naroda od najranijih dana. Pisana je kao priča o događajima, običajima, važnim ličnostima i njihovim porodicama. Knjiga je namenjena kako mladom uzrastu, tako i svima koji žele da saznanja i sećanja obnove ili upotpune.

Delovi slagalice, sklopljeni u celinu, pisani su jasno, pregledno i razumljivo, prihvatljivi su i onima koji raspolažu makar površnim poznavanjem istorije. Zbivanja se nižu kroz godine, decenije i vekove, ispunjene narodnim snovima, željama, borbom, a uz to, radom i stvaralaštvom.

U knjizi je prisutna zamisao da se sačuvaju od zaborava stvaraoci koji su, na svoj način, obeležili vreme u kome su živeli. Zato slagalica, kroz različite periode, obuhvata i prostore umetnosti: slikare, pisce, kompozitore, kao i druge koji su svojim delom, obogatili živote kako savremenika, tako i budućih naraštaja.

Pred vama je knjiga proistekla iz pera jednog od najnagrađivanijih savremenih pisaca za decu. U knjizi se sažeto priča o zbivanjima na prostoru Balkanskog poluostrva, gde je, kroz vekove ispunjene nemirima i teškim danima, opstajala država Srbija. Zamišljena je kao slagalica sačinjena od najvažnijih ličnosti, događaja srpske istorije, kulture i umetnosti.

Delo pre svega služi kao podsticaj mladima da upoznaju našu bogatu prošlost kroz opis važnih događaja, koji su presudno uticali na sudbinu naroda.