Pretraži sajt

Tajne vaspitanja najsrećnije dece na svetu

Kaija Pura
9.
10.
2024.

ISBN: 978-86-10-05329-6

Format: 135x185

Broj strana: 208

Povez: mek

Pismo: latinica

Žanr: roditeljstvo i vaspitavanje

 

Sažeti vodič iz Finske – prema istraživanjima, najsrećnije zemlje na svetu – koji na praktičan način deli tajne nordijskog roditeljstva za najsrećnije detinjstvo.

Osim toga što važi za bogatu zemlju sa zavidnim ocenama na PISA testiranju, Finska dosledno postiže visoke pozicije na globalnim indeksima sreće. Koja je njena tajna? „Da bi dete izraslo u dobro prilagođenu odraslu osobu, potrebne su mu ljubav, granice, emocionalne veštine i uvažavanje“, kaže autorka Kaija Pura, profesorka dečje psihijatrije i doktorka u Finskoj. Ona opisuje srećno, dobro prilagođeno dete kao nezavisno, sa samopoštovanjem i mogućnošću da prilagodi svoja osećanja i ponašanje situaciji. Takvo dete je sposobno da stvori pozitivne odnose, empatično je i pomaže drugima.

Na naše roditeljstvo utiču i svi događaji iz trenutnog života. Teško je biti strpljiv i nežan s detetom ako u svakodnevnom životu postoji puno briga, ako odnos s partnerom ne funkcioniše ili život inače donosi anksioznost i depresiju. Život ne možemo kontrolisati, ali možemo dobiti podršku drugih ljudi i naučiti kako da prevladamo teškoće. Autorka nam u ovoj knjizi pruža uvid u detetov svet, navodeći prave primere iz svakodnevnog života. Posredstvom praktičnih saveta, ona ohrabruje roditelje u tome da njihovo ponašanje može pozitivno uticati na rast i sreću deteta ukoliko stvaraju dobre navike s njim.

Kad posedujemo obrazac toga kako je to biti voljen, znamo kako da se vežemo i volimo druge.