Pretraži sajt
%
×
POVRATAK U ŠKOLU - 2+1 DEČJA AKCIJA
dana sati minuta sekundi

SLATKA PASTA OD PASULJA

Durijan Sukegava
21.
8.
2024.

ISBN: 978-86-10-05274-9

Format: 135x185 mm

Broj strana: 256

Povez: mek

Pismo: latinica

Žanr: drama

 

Moderna bajka o prijateljstvu, slobodi i usamljenosti, koja slavi život i podseća nas na to da sreću možemo da pronađemo i u malim stvarima. Dirljiva, poetična, senzualna: prava poslastica.

Sentaro je usamljeni sredovečni čovek iz senke, čiji je san da postane pisac sada tek daleka uspomena. Poslastičar bez zvanja, primoran je da radi u maloj prodavnici slatkiša u predgrađu Tokija kako bi otplatio dug ugovoren sa vlasnikom. Od jutra do večeri priprema dorajakije, tipične japanske slatkiše punjene slatkom pastom od pasulja, i služi ih skromnoj ali lojalnoj klijenteli. Nesrećni Sentaro radi samo koliko mora: čim može, spušta roletne i utapa tugu u sakeu, brojeći dane koji ga dele od trenutka kada će otplatiti dug i ponovo steći slobodu.

Dok se odjednom sve ne promeni: ispod drveta trešnje pred radnjom pojavljuje se Tokue, starica sede kose i kvrgavih, deformisanih ruku, i nudi se da radi kao pomoćnica, za smešnu platu. U početku neodlučan, Sentaro najzad popušta nakon što proba njenu fantastičnu pastu od pasulja.

Ali koji je tajni recept gospođe Tokue? Sa strpljenjem i mnogo ljubavi, stara dama uči Sentara sporim i pedantnim koracima kroz koje se izvodi magija, a slatkiši postaju izgovor za njihova unutrašnja putovanja, pomoću kojih uspostavljaju duboku vezu i otkrivaju tajne i neizlečive rane.