Pretraži sajt
%
×
POVRATAK U ŠKOLU - 2+1 DEČJA AKCIJA
dana sati minuta sekundi

VEŠTICA I CAR

Olesja Saljnikova Gilmor
13.
8.
2024.

ISBN: 978-86-10-05275-6

Format: 145x205 mm

Broj strana: 320

Povez: mek

Pismo: latinica

Žanr: istorijski / fantastika i SF

 

Oklevetana i besmrtna veštica iz legendi poznata kao Baba Jaga rizikovaće sve da spase svoju zemlju i svoj narod od cara Ivana Groznog – i opasnih bogova koji nastoje da upravljaju izopačenim srcima ljudi.

Kao poluboginja koja poseduje magiju, Jaga je navikla da živi sama, jer su joj njene pređašnje veze sa smrtnicima slomile srce. Drži se svoje kolibe u šumi, gde dolaze oni kojima je potrebno isceljenje, iako istovremeno šire glasine o njenoj navodnoj svireposti i zlim činima. Ali kad njena stara prijateljica Anastasija – sada careva žena, koja boluje od misteriozne bolesti – stigne u njenu šumu očajnički tražeći njenu zaštitu, Jaga shvata da je sudbina čitave Rusije neraskidivo povezana sa Anastasijinom. Jaga mora da izađe iz senki da bi zaštitila zemlju koju voli.
Dok putuje u Moskvu, Jaga je očevidac šesnaestovekovne Rusije na rubu haosa. Car Ivan – koji će uskoro postati Ivan Grozni – postaje sve nestabilniji i svirepiji iz dana u dan, a Jaga veruje da caricu truje nepoznati neprijatelj. Ali ono što Jaga ne može da zna jeste da Ivanom manipulišu sile kudikamo starije i strašnije nego što iko može i da zamisli.

Raskošna tapiserija mitologije i ruske istorije, na čijim stranicama oživljava zloglasna Baba Jaga, ali i živopisna i burna Rusija, u kojoj se stari bogovi i novi tirani nadmeću za moć.