Pretraži sajt

Predstavljena knjiga „Mama, sve je u redu, utorak je u sredu“ – veče puno emocija posvećeno mamama

11.
10.
2024.

Na Svetski dan mentalnog zdravlja, u četvrtak, 10. oktobra, u Marsh Open Space-u u Cetinjskoj 15 predstavljena je knjiga Mama, sve je u redu, utorak je u sredu, objavljena u izdanju Vulkan izdavaštva, sa željom da se pruži podrška svim mamama koje su suočene s brojnim izazovima koje roditeljstvo i užurbani život nose. Istog dana otpočeo je istoimeni projekat koji ima za cilj osvešćivanje javnosti o važnosti postporođajne depresije, čije oblike doživi gotovo 60% žena u svetu.

Idejni tvorci ove knjige Maja Maršićević, Marijana Jordanov i Violeta Sremčević okupile su veliki broj poznatih i manje poznatih mama koje se suočavaju sa istim ili sličnim problemima, a koje su na iskren i duhovit način podelile svoja traumatična iskustva.

Prisutni su saznali kako je došlo do nastanka ove knjige, u izazovno vreme, tokom pandemije virusa korona.

„Drago mi je što ova ideja nije ostala u fioci, jer su mame bile hrabre da svoje priče podele sa nama. Bila je to jedna sreda, ali u mojoj glavi utorak. Te srede imala sam mnogo obaveza i zadataka koje je trebalo da ispunim, a u to vreme nas je sve zadesio kovid. Pošto sam pobrkala dane, napravila sam grešku u vezi sa jednim budžetom, a zatim sam pozvala Marijanu i potpuno se slomila“, rekla je Maja Maršićević, čiju priču je emotivno doživela i brojna publika koja se okupila u Marsh Open Space-u.

I Marijana Jordanov i Violeta Sremčević složne su da je dosta sličnih situacija i kod drugih mama, pa je, kako su istakle, ideja bila da se neke od tih priča ispričaju kako bi neke nove mame znale da u svemu tome nisu usamljene.

„Ja sam svežu pelenu stavila u frižider... Zamislite koliko je takvih priča neispričanih. Svaka od njih nam je izuzetno važna, a naš cilj je da pomognemo mamama i pokažemo im da nije kraj. Doći će trenutak kada će se taj vrtlog emocija stišati i kada će sve doći na svoje mesto“, poručila je Marijana Jordanov, izrazivši neizmernu zahvalnost svim mamama koje su podržale ovaj projekat.

Veče puno emocija upotpunile su i priče Marije i Strahinje Ćalović, Milice Glogovac i Anje Radonjić, poznatije kao Zoe Kida, koje je publika dočekala gromoglasnim aplauzom.

„Kada su roditelji dovoljno dobri za sebe, onda će moći da pomognu i svojoj deci“, naglasila je dr Maja Milosavljević iz Instituta za mentalno zdravlje Palmotićeva, koji učestvuje u poboljšanju uslova rada sa mamama koje prolaze kroz krizu uzrokovanu postpartalnom depresijom.

Knjiga Mama, sve je u redu, utorak je u sredu dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.