Pretraži sajt

Ivo Andrić – most između prošlosti i sadašnjosti

9.
10.
2024.

Od Travnika do Nobelove nagrade

Na današnji dan, 9. oktobra, slavimo rođenje Ive Andrića, jedinog srpskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, čija je umetnička zaostavština duboko oblikovala i osvetlila kulturu ovih prostora. Rođen 1892. godine u Travniku, Andrić je prolazio kroz različite izazove – od diplomatskih misija i političkih previranja do ličnih tragedija. Ipak, ništa nije moglo umanjiti njegovu umetničku vrednost, koja ostaje čvrsta i trajna, poput mosta na Drini.

Andrić je osnovnu školu završio u Višegradu, mestu koje će ostaviti snažan pečat na njegovo književno stvaralaštvo. Njegova diplomatska karijera počela je 1920. godine u Vatikanu, a tokom narednih godina služio je u brojnim gradovima Evrope, uključujući Rim, Bukurešt i Pariz. Ova bogata iskustva oblikovala su njegov pogled na svet, donoseći mu razumevanje različitih kultura i tradicija. Njegova dela, bogata simbolikom, ostaju važna i relevantna i danas, pozicionirajući ga među najvažnije pisce XX veka.

Kao pesnik, Andrić je započeo svoju književnu karijeru pesmom U sumrak, objavljenom 1911. u Bosanskoj vili. Tokom njegovog boravka u zatvoru nastaje Ex Ponto 1918. godine, knjiga stihova u prozi koja predstavlja prekretnicu u njegovom radu.

Godine 1961. Andriću je dodeljena Nobelova nagrada za književnost, što je bio ne samo vrhunac njegove karijere već i značajan trenutak za srpsku i jugoslovensku književnost na međunarodnoj sceni. Ova nagrada je isticala njegovu sposobnost da pisanjem prenese epsku snagu i dubinu ljudske sudbine.

U romanu Na Drini ćuprija, Andrić istražuje ideju povezivanja prošlosti i sadašnjosti kroz priču o izgradnji mosta, oko kojeg se prepliću sudbine različitih likova. U Travničkoj hronici prikazuje svet kao pozornicu na kojoj se susreću sudbine običnih ljudi, dok u romanu Omer-paša Latas razotkriva tragediju onih koji gube sopstvenu suštinu.

Iako je posthumno objavljena, knjiga Znakovi pored puta dodatno osvetljava njegovu filozofiju života kao neprekidne potrage za sobom. Na svakoj stranici, pisac nas uverava da su svi predeli koje otkrijemo i sva lica koja susretnemo znaci da život nije ništa drugo do neprestana potraga za sobom.

Ivo Andrić preminuo je 13. marta 1975. godine i sahranjen je u Beogradu.

Pozivamo vas da istražite Andrićeve romane Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Omer-paša Latas, dostupne na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Vulkan izdavaštvo je objavilo i Izabrana dela Ive Andrića u luksuznom kožnom izdanju, nastojeći da očuva njegovo dragoceno umetničko nasleđe za buduće generacije.