Pretraži sajt

Miodrag Majić o novom romanu: Marija i Kosta su gubitnici koji to i ne kriju

2.
10.
2024.

Poštovaoci Majićeve proze imaće priliku da od 10. oktobra na sajtu vulkani.rs nabave njegov novi roman Pod tuđim suncem, koji u središte priče stavlja Kostu i Mariju, nove junake u čijim sudbinama ćete prepoznati stvarnost naših dana, ali i sudbine pojedinaca koji ne odustaju od svojih istina i kada im život dodeli ulogu gubitnika.

Ova priča počinje jedne kišne noći, u taksiju broj 382, kada Kosta Rašić, penzionisani oficir, odluči da krene put Krfa. Nakon što je prodao kuću u kojoj je odrastao kako bi vratio dugove, on će prvi put zakoračiti van granica svoje zemlje, tragajući za istinom, njegovim jedinim preostalim utočištem. Slučajan susret sa Marijom, taksistkinjom koja te noći postaje njegov saputnik, predodrediće sve što će se potom dogoditi pod tuđim suncem.

Pitali smo autora zašto je važno da se čuje za Mariju i Kostu.

„Ta dva lika su se meni kao piscu prirodno nametnula. Izgleda da je to moj put. Ne znam da li sam ja svesno odabrao njega ili je on mene. Ipak živimo u virtuelnom svetu ulepšanih slika, svetu u kome je mnogo važnija spoljašnjost od sadržine“, poručio je Majić, istakavši da su glavni junaci zapravo gubitnici koji to i ne kriju.

Kako kaže Majić, društvo pod uticajem onoga što mu se servira putem medija i masovne kulture pokušava da bude samo našminkano lice, zanemarujući to kako stvari zaista stoje.

„Kosta i Marija su dva gubitnika ove naše ʼuspešneʼ priče. Čak i kad bi pokušali u nekom trenutku da sve kamufliraju, njihove životne priče su toliko snažne i gorke da je to gotovo nemoguće. Oni pokušavaju da pobegnu od sebe, a da li će uspeti u tome, i koliko je to uopšte moguće, otkriće čitaoci“, naveo je Majić.