Pretraži sajt
%
×
POVRATAK U ŠKOLU - 2+1 DEČJA AKCIJA
dana sati minuta sekundi

Roman „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića na Trgu pjesnika – susret sa čitaocima posle šest godina

19.
8.
2024.

U okviru festivala Grad teatar u Budvi, posetioci su imali priliku da se u petak, 16. avgusta, druže sa nagrađivanim piscem Filipom Grbićem, koji je tamošnjoj publici predstavio svoj roman Kanon potištenog uma. Dugoočekivani gost Trga pjesnika naišao je na sjajan odziv publike, koja je Grbića čekala punih šest godina.

„Verovatno nema prijatnijeg mesta za razgovor o književnosti za jednog pisca iz Beograda nego što je Budva, i to upravo ovo mesto. Ne kažem to iz konvencionalnih razloga“, rekao je Grbić okupljenima.

Grbić je naveo da oseća poetičku obavezu i legitimaciju da piše o trenutku vlastitog života.

Kada pišem, dužan sam da pogađam, i verovatno često promašujem i grešim, ali pretpostavljam da ponekad i pogodim. Ne želim da pišem istorijske romane koji autoru pružaju jednu vrstu prijatne zavetrine. Autor se može sakriti iza istorijskih zapleta i građe, što je bezbedna pozicija za onoga koji piše. Mnogo je veći rizik pogađati i grešiti, ali uzbuđenje i satisfakcija u stvaralačkom procesu su tada neuporedivo veći“, poručio je Grbić, koja iza sebe ima brojne značajne nagrade.

Za svoj prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio je Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, koji je preveden na francuski i makedonski jezik, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić).

Grbić je početkom godine ušao i u najuži izbor za prestižnu nagradu Beogradski pobednik. Ušao je i u uži izbor za Nagradu Vladan Desnica, koju dodeljuje Narodna biblioteka Srbije.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

 

*Fotografije preuzete sa sajta gradteatar.me.