Pretraži sajt
%
×
30% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Роман „Вакуум“ Јоване Дишић промовисан у Херцег Новом и Тивту

25.
7.
2024.

Роман првенац ауторке Јоване Дишић „Вакуум“, који је добио престижну Награду Милоша Црњанског, промовисан је 22. и 23. јула у Херцег Новом и Тивту.

Дишићева је црногорској публици поручила да јој је неизмерно драго што је баш на Јадранском мору, према ком гаји посебне емоције, имала прилику да прича о својој књизи.

„Лепо је кад ти књига омогући да будеш на мору, које ја обожавам, посебно Јадранско. Моја љубав према мору је неизмерна и ово је посебно емотивно за мене. ʼВакуумʼ је звучна реч. Испоставило се да је то веома добар наслов јер моја јунакиња има неки фолдер у компјутеру који је тако насловила. Та реч ме је дуго прогонила. Још на факултету, на четвртој години имали смо креативно писање. Задатак је био да направимо синопсис за роман и ја сам направила синопсис за роман који се звао ʼВакуумʼ. ʼВакуумʼ је стање бити или не бити, куда даље. Кад се нађемо у неком тренутку живота и схватимо да не желимо да будемо ту. То су тешке унутрашње борбе“, рекла је Дишићева.

Уредница домаће књижевности у Вулкан издаваштву Марија Радић је истакла да се „Вакуум“ чита у даху и додала да су реченице у роману врло богате и разбокорене.

„Види се да је и те како водила рачуна о томе. Оно што је мени било најважније, а тиче се уметности, јесте то да је Јована причајући ову причу, која је прича о појединцу који се налази у безизлазној ситуацији и која покреће хамлетовско питање ʼбити или не бити?ʼ, које и данас одјекује у нашем времену, успела да се загледа у утробу живота и изнесе своје истине“, рекла је Радићева.

Роман „Вакуум“ промовисан је у оквиру Тиватског књижевног љета, док су читаоци у Херцег Новом имали прилику да се са ауторком друже на Тргу од књига.

Јована Дишић је основне и мастер академске студије завршила на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за српску књижевност и језик са компаратистиком. Управља Народном библиотеком „Стеван Раичковић“ у Кучеву, у којој уређује и води књижевни програм. Главни је и одговорни уредник „Максима“, часописа за књижевност, уметност и културу, који издаје ова библиотека.

Вулкан издаваштво је роман „Вакуум“ објавило 2022. године, а уколико још нисте прочитали награђени првенац, потражите га на сајту vulkani.rs или у најближој књижари Вулкан.

 

***Фотографије преузете са сајта: bibliotekativat.me.