Pretraži sajt
%
×
30% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

„Izuzetno blistava stvorenja“ – debitantski roman Šelbi van Pelt prodat u dva miliona primeraka

24.
7.
2024.

Dirljiva priča o prijateljstvu i nadi

Šelbi van Pelt, bivša finansijska konsultantkinja, prvi put je svoju ideju pretočila u roman 2013. godine, kada je pohađala radionicu pisanja fikcije na Univerzitetu Emori u Atlanti. Jedan od zadataka je bio da napiše kratku priču iz neobične perspektive, a ona je odlučila da je ispripoveda iz perspektive hobotnice koju je frustriralo zatočeništvo u akvarijumu.

Knjigu Izuzetno blistava stvorenja ne samo da je pročitalo i zavolelo više od dva miliona čitalaca već je postala jedan od svetskih književnih fenomena – čak dve godine se nalazi na prestižnoj bestseler listi Njujork tajmsa!

Otkako je sredinom 2022. godine objavljen u Americi, roman neprekidno zauzima vrh i mnogih drugih top-lista najinteresantnijih i najprodavanijih naslova. Takođe, debitantsko ostvarenje američke književnice, koje je u Srbiji objavilo Vulkan izdavaštvo, zainteresovalo je i filmsku industriju, pa je trenutno u pripremi i filmska adaptacija.

Knjigu otvara glas jedne neverovatno radoznale i pomalo mrzovoljne pacifičke hobotnice po imenu Marselus. Svakoga dana mnogo ljudi prolazi pored njega u akvarijumu, ali malo ko zastaje. S druge strane, Tova, žena koja dolazi da čisti u noćnoj smeni, mnogo ga je zavolela, toliko da sa njim deli koliko joj nedostaje njen sin, koji je pre trideset godina nestao na moru. Iako zna mnogo više nego što bi iko mogao i da zamisli, nikada mu nije palo na pamet da mrdne ijednim od svojih osam pipaka za neko ljudsko biće. Sve dok nije upoznao Tovu i dok nije započelo njihovo sasvim neočekivano i neobično prijateljstvo. Poput pravog detektiva, koristeći svu svoju oštroumnost i inteligenciju, Marselus je zaključio šta se dogodilo u noći nestanka. I sada mora da upotrebi sve svoje trikove da otkrije istinu svojoj prijateljici – pre nego što bude kasno.

Beskrajno šarmantan, dirljiv i duhovit roman o plemenitim dušama Izuzetno blistava stvorenja potražite na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.