Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE
dana sati minuta sekundi

Teslini tragovi: Nasleđe jednog genija

10.
7.
2024.

Vizionar izvan svog vremena

Na današnji dan slavimo rođendan jednog od najvećih umova u istoriji nauke i tehnologije. Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljanu u Hrvatskoj. U znak sećanja na taj dan, važno je podsetiti se da velika dela često dolaze od pojedinaca koji imaju hrabrosti da sanjaju velike snove i da slede svoje vizije.

Tesla je bio genijalni pronalazač, inženjer i futurista čije su ideje i inovacije oblikovale moderni svet. Jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa bio je razvoj naizmenične struje, tehnologije koja je omogućila prenos električne energije na velike udaljenosti. Pored toga, Tesla je bio pionir u mnogim drugim oblastima, uključujući bežičnu komunikaciju, radio-tehnologiju, rendgenske zrake...

Njegov rad i ideje bili su ispred svog vremena, a njegovo vizionarstvo inspirisalo je generacije naučnika i pronalazača širom sveta. Tesla je bio poznat ne samo po svojim naučnim dostignućima već i po svojoj nekonvencionalnoj ličnosti i dubokim filozofskim uverenjima.

Iako je tokom života Teslina genijalnost često bila osporavana ili zanemarivana, njegov uticaj i nasleđe danas su neprocenjivi.

Sa životom i dostignućima čoveka bez čijih se pronalazaka ne može zamisliti savremena civilizacija upoznaće vas dragocena knjiga Branimira Jovanovića Teslin čudesni svet, u izdanju Vulkan izdavaštva.

I posle osam decenija od Teslinog odlaska sa ovoga sveta, svedočimo stvarnosti u kojoj sva njegova postignuća čine svetlosni horizont sveukupnog čovečanstva. Upravo to potvrđuje njegovo stanovište da smrt ne predstavlja kraj, već da duh, delo i vizija najblistavijih umova jesu zalog za večnost.

Koristeći temeljan pristup, Branimir Jovanović je u knjizi Tesla – duh, delo, vizija osvetlio Teslino delo i lik u najširem smislu. Dragoceni deo trećeg izdanja predstavljaju zapisi Nikole Tesle, preuzeti iz različitih pisama i njegovog dnevnika. U tim zapisima, pored izuzetnog intelektualnog potencijala, otkrivaju se duhovna širina i duševna dubina, kao i nesvakidašnja unutarnja snaga u neodstupanju od ideja i ciljeva koji su proisticali iz njegovih najdubljih uverenja.

U divno ilustrovanoj knjzi Džima Điljotija Ko je bio Nikola Tesla? u izdanju Vulkančića radoznali mališani će pronaći mnogo zanimljivih podataka o jednom od najvećih svetskih umova.