Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Roman „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića i u užem izboru za Nagradu „Vladan Desnica“

19.
6.
2024.

Roman Kanon potištenog uma Filipa Grbića ušao je u uži izbor za Nagradu Vladan Desnica, koju je 2022. godine ustanovila Narodna biblioteka Srbije.

Jedina književna nagrada u Srbiji koju pisci dodeljuju piscima uručuje se za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u prethodnoj kalendarskoj godini.

Žiri čini devet pisaca – Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić, a predsednik je Dušan Kovačevič.

Dodela nagrade zakazana je za 24. jun u podne na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu. Nagradni fond je 12.000 evra.

Grbić je početkom godine ušao i u najuži izbor za prestižnu nagradu Beogradski pobednik. Takođe, za svoj prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio je Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, koji je preveden na francuski i makedonski jezik, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić).

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.