Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Predstavljena knjiga „Tesla – duh, delo, vizija“ autora Branimira Jovanovića

13.
6.
2024.

Veče posvećeno liku i delu Nikole Tesle

U knjižari Vulkan u Sremskoj 2, u Beogradu, u sredu, 12. juna, predstavljena je knjiga Tesla – duh, delo, vizija autora Branimira Jovanovića.

Na promociji knjige u kojoj su otelovljeni delo i lik naučnika koji je promenio svet, pored autora, govorili su prof. dr Milo Lompar i prezviter dr Oliver Subotić, a program je vodila Marija Radić, urednica domaće književnosti u Vulkan izdavaštvu.

Knjiga Tesla – duh, delo, vizija u izdanju Vulkan izdavaštva doživela je treće izdanje, do sada najobuhvatnije.

Marija Radić je istakla da je autor jedan od vrsnih poznavalaca lika i dela Nikole Tesle, te da je zahvaljujući upornosti i istrajnosti koje je Jovanović pokazao, knjiga ugledala svetlost dana, iako je prvo izdanje iz 2002. godine bilo osporavano i zabranjeno.

„Drugo, dopunjeno izdanje je objavljeno, a treće izdanje knjige je znatno izmenjeno, i za razliku od prethodnih, poslednje izdanje sadrži predgovor. Osim predgovora, Branimir je do sada uradio najobuhvatniju istorijsku rekonstrukciju Teslinog lika i dela, i smestio ga u kontekst izabranih svetootačkih misli i pravoslavnog tumačenja filozofije istorije Žarka Vidovića“, navela je Marija Radić, naglasivši da je knjiga dragocena jer ima sasvim drugačiji pristup sagledavanju Tesle.

Autor je istakao da je knjiga Tesla – duh, delo, vizija za njega lična knjiga, jer je kroz nju, kako kaže, pokušao da razume jednu tako veliku ličnost poput Tesle.

„Osećam olakšanje jer je nešto što je dugo bilo u meni sada izašlo, a drugo, kada je knjiga objavljena, pojavila se i želja da napravim korak dalje. Ako bi trebalo da izdvojim jednu rečenicu iz komletnog Teslinog opusa, to bi bio onaj deo kada na pitanje o budućnosti sveta, o budućnosti zapadne civilizacije, on vidi nestabilnost i kraj te civilizacije, zbog toga što se ona bavi rešavanjem materijalnih problema“, rekao je Jovanović okupljenima, koji su knjižaru ispunili do poslednjeg mesta.

Koliko je Jovanović važan autor o Tesli, istakao je prezviter dr Oliver Subotić, dodajući da je on trenutno najpouzdaniji izvor u svetu.

„U svetu i Srbiji imate više kvalitetnih autora, ali generalno u svetu postoje tri imena koja su referentna – Mark Sajfer i Bernard Karlson. Sajfer kao prvi čovek koji je napisao jednu veliku knjigu i Karlson kao čovek koji je naučnom metodologijom pristupio toj temi. Treći čovek je Branimir Jovanović. Amerikanci su koristili oko 5000 dokumenata, a Jovanović je decenijama istraživao arhivu od čak 150.000 dokumenata“, podsetio je Subotić.

Prof. dr Milo Lompar je poručio da se knjiga Branimira Jovanovića nalazi pred iskušenjem pred kakvo dolazi svaka biografija, kao i da se u knjizi vide napori da se izdvoje formativne činjenice Teslinog iskustva i istovremeno da se pokuša situirati njegova egzistencija u okviru duhovne situacije vremena – gde opisuje život u Gracu i odlazak u Ameriku.

Dragoceni deo trećeg izdanja ove knjige predstavljaju zapisi Nikole Tesle, preuzeti iz različitih pisama i njegovog dnevnika, a autor je najavio da priprema i treću knjigu posvećenu Tesli pod nazivom Teslina doktrina, u kojoj će biti predstavljene ideje o budućnosti sveta koje Tesla nije do kraja uobličio.

Vulkan izdavaštvo objavilo je i prvu knjigu Branimira Jovanovića – Teslin čudesni svet. Oba izdanja možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.