Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Međunarodni dan maternjeg jezika

21.
2.
2024.

Svakog 21. februara širom sveta obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika kako bi se podigla svest o značaju očuvanja jezika i pisma. Ovaj dan je 1999. godine ustanovila organizacija Unesko, a rezolucijom potvrdila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Naša zemlja je 2006. godine pristupila Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope, a ratifikacijom tog dokumenta Srbija se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na njenoj teritoriji.

U Srbiji se celokupno obrazovanje, osim na maternjem jeziku, izučava na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Prema poslednjim podacima resornog ministarstva, oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

U Srbiji je u službenoj upotrebi, osim srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina (albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) na celoj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave. Osim toga, vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Nemerljiv trag na srpski jezik ostavili su brojni velikani, među njima neizostavno Vuk Stefanović Karadžić, najznačajniji srpski lingvista XIX veka, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika, kao i Dositej Obradović, prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Bio je osnivač i profesor Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta.