Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Zašto nam je važan 20. novembar?

20.
11.
2023.

Kada se jedno dete smeje, smeje se ceo svet

Poljski pedijatar i pedagog Januš Korčak, pisac knjiga za decu i borac za dečja prava, ostavio nam je u amanet deset principa vaspitanja koji su predstavljali osnov za Konvenciju o pravima deteta.

Dete je dragoceni pehar koji vam je život poverio da ga čuvate i da u njemu održavate stvaralački plamen. Volite svoje dete kakvo god da je: netalentovano, nesrećno, i kad poraste. Radujte mu se u svakom obraćanju, jer dete je praznik dokle god je sa vama. Ne gledajte na njegove probleme kao da su zanemarljivi. Život je svakome dat spram njegove snage i zato verujte da njemu nije lakše nego vama, a možda mu je i teže jer ono nema iskustva. Ne zaboravite da su najvažniji susreti jednog čoveka njegovi susreti sa decom.

Korčak je formulisao prva dečja prava: pre svega je insistirao na pravu deteta da bude onakvo kakvo jeste. Time je postavio temelj za današnja prava dece, sadržana u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Svetski dan deteta je godišnji događaj koji se obeležava 20. novembra. Ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se u svim državama slavi istog dana.

Ovo je dan kada je usvojen najratifikovaniji dokument o ljudskim pravima u istoriji. To je dan kada se slavi napredak koji je postignut za decu, i kada se vođe država i vlada pozivaju da ispune data obećanja i da se ponovo obavežu da će nastaviti da čine sve što je potrebno da nijedno dete ne ostane isključeno.

Sva deca imaju sva prava iz ove konvencije, bez obzira na to gde žive, da li su siromašna ili bogata, kojim jezikom govore, kojoj religiji i kulturi pripadaju.

Zato moramo nastaviti da radimo zajedno kako bi svako dete napredovalo, od ranog detinjstva do adolescencije.

 

Sjajna Vulkančić akcija za najlepši praznik

Povodom Svetskog dana deteta, Vulkančić je pripremio dodatne popuste na sva izdanja za najmlađe. Kupovinom putem sajta vulkancic.rs od 17. do 20. novembra ostvarujete dodatnih 20% popusta na redovan popust od 15% na sva dečja izdanja, i još 10% ukoliko se odlučite za tri ili više knjiga. Dostava knjiga kupljenih tokom akcije na teritoriji Srbije je besplatna.