Pretraži sajt

Novi roman Miodraga Majića nakon dve godine – publika nikad brojnija

15.
10.
2024.

Da se novi roman Miodraga Majića iščekivao s velikim nestrpljenjem, sinoć je u BitefArtCafe-u u Beogradu potvrdio impozantan broj čitalaca i poštovalaca Majićeve proze, okupivši se na promociji njegovog novog književnog ostvarenja.

Nakon dve godine iščekivanja, pred čitalačkom publikom našao se novi roman jednog od najistaknutijih pisaca na domaćoj književnoj sceni – Pod tuđim suncem, snažna priča o Kosti i Mariji, kojom nas autor vodi na duboko emotivno putovanje.

U svojoj poruci okupljenima, Majić je istakao: „U ovoj priči postoji jedan prozor, ne da bi čitaocima ponudio lažnu nadu, već da bi preneo poruku u koju verujem, a to je da i u najtmurnijim noćima prvo dođe obzorje.“

Ove reči duboko su odjeknule u srcima prisutnih, osvetljavajući suštinu romana – da nada postoji i u izuzetno teškim vremenima.

Majić je srdačno zahvalio prisutnima na podršci i entuzijazmu, a posebno onima koji su, nažalost, ostali ispred BitefArtCafe-a i nisu imali priliku da prisustvuju događaju.

Autor se dotakao ideje kojom započinje neku temu, naglasivši da sve priče koje je dosad napisao imaju niti koje ih povezuju, ali da su, kako kaže, istinski jedinstvene.

„Nikada pred pisanje ne sednem i ne kažem: ʼImao sam triler i sad bi bilo dobro imati nastavak jer se to očekuje od meneʼ. Umesto toga, neka tema me zaintrigira i učini mi se važnom. Možda to zvuči sebično, ali ja o tome pišem jer verujem da je ta priča vredna pripovedanja“, istakao je Majić, autor sa gotovo 200.000 prodatih knjiga.

Pesnik i književni kritičar Gojko Božović, koji je pisao pogovor za novu Majićevu knjigu, izrazio je oduševljenje energijom koja je vladala na predstavljanju romana, upoređujući je s onom koja se doživljava na koncertima i demonstracijama.

„Drago mi je što se ta energija prenela i na književno veče. Dok sam čitao rukopis romana, imao sam osećaj da je ovo roman naših dana, ali i delo koje se nadovezuje na Majićeve prethodne knjige, donoseći pritom nove sadržaje“, poručio je Božović. Naglasio je da se snaga lirske ekspresije romana posebno ističe u trenucima kada se glavni junaci nalaze pred prelomnim tačkama u svojim životima.

Dramski pisac i scenarista Nebojša Romčević obratio se prisutnima iz perspektive čitaoca.

„Neću pokušati da rastumačim roman, već ću podeliti ono što sam osetio dok sam ga čitao. Tokom čitanja, u mislima mi se neprekidno javljala slika koju povezujem sa Isidorom Sekulić i njenom Kronikom palanačkog groblja. Ali ovo groblje je razrovano, masno, dubokog blata, u teškoj kišnoj noći, kroz koju se probija ne samo junak ovog romana već čitava jedna generacija“, rekao je Romčević.

Posebno se osvrnuo na jedan emotivan detalj iz knjige.

„Mene je teško dirnuti, ali siguran sam da će mnogi, posebno iz moje generacije, prepoznati šta je u meni probudilo duboke emocije – to je trenutak kada se glavni junak seća znački koje je njegov otac skupljao. To je nešto što je prethodnoj generaciji bilo najsvetlije i najvažnije, i to ima neprocenjivu vrednost“, istakao je Romčević.

Knjigu koju ćete čitati bez daha Pod tuđim suncem možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.