Pretraži sajt
%
×
ODABRANI DEČJI NASLOVI 50%
dana sati minuta sekundi

Oslobodite se malih trauma, užasnitisa i razarajućih misli

26.
9.
2024.

Nervoza i anksioznost često prate povratak u redovne tokove života posle godišnjeg odmora. Istraživanje agencije Olaf&McAteer pokazuje da 31 odsto ispitanika priznaje da im povratak na posao, u školu ili na fakultet stvara nervozu, dok čak 48 odsto oseti nelagodu pri samoj pomisli na to koliko se posla mora nadoknaditi.

Jedan od načina da prebrodimo povratak u realnost svakako je uživanje u knjigama. U ovom slučaju, pravi izbor su one koje će nam pomoći da sačuvamo radost i spokoj i ne dopustimo da nas uzdrmaju nametnute društvene ili poslovne norme. Upravo preporučujemo tri takva izuzetna dela.

Među njima se izdvaja apsolutni svetski hit, knjiga Male traume britanske naučnice i psihologa Meg Arol. Arol je veoma cenjena u ekspertskim krugovima u ovoj oblasti, a radove je objavljivala u prestižnim stručnim časopisima poput Britanskog medicinskog žurnala. U knjizi Male traume, objavljenoj u 33 zemlje, daje jasan putokaz za prepoznavanje i borbu protiv razarajućih, kumulativnih efekata malih svakodnevnih rana, koje, s vremenom nakupljene, mogu oblikovati naše živote. Izazovni porodični odnosi, stres na poslu, pandemija, gaslajting – sve su to primeri koje doktorka Arol naziva malim traumama koje se nakupljaju u nama i mogu se manifestovati kao ozbiljna anksioznost, perfekcionizam, nesanica... Specifičnost i jedan od povoda popularnosti ove knjige je što Arolova daje praktične savete i ukazuje na alate pomoću kojih se možemo izboriti sa „malim traumama“ i početi da živimo onako kako zaslužujemo.

Vrlo značajna i korisna u ovom domenu je i knjiga Ne veruj u sve što misliš Džozefa Ngujena, koji u svom bestseleru polazi od premise da je preterano razmišljanje temelj svake psihičke patnje, ukazujući da misli imaju stvaralački potencijal, dok prekomerno razmišljanje razara. Naša prirodna stanja su radost, ljubav i spokoj, kaže Ngujen. Intenzitet naših negativnih emocija, s druge strane, neposredno je povezan sa količinom razmišljanja. Koristeći bogato iskustvo, autor nam u svojoj knjizi pokazuje kako da stvorimo više trenutaka radosti i spokoja, prevaziđemo anksioznost i sumnju u sebe.

Španski klinički psiholog i bestseler autor Rafael Santandreu u svojoj izuzetnoj knjizi Kako da ne zagorčate sopstveni život objašnjava da su mnogi današnji emocionalni problemi uzrokovani lošom životnom filozofijom i uverenjima koje nam društvo nameće – na primer, kako svi moraju da imaju partnera da bi bili savršeno srećni i posao iz snova koji ispunjava. Zato nam je tako lako da poverujemo da smo nesrećni i depresivni. Takva stanja autor naziva užasnitisom. Prateći ideje iz savremene psihologije, ovaj svetski priznati psiholog nam u svojoj knjizi izlaže praktičan, jasan i naučan metod koji vodi ka psihološkoj promeni. Santandreu navodi i anegdote kako sa terapija, tako i iz sopstvenog života, kroz koje nam pokazuje kako da se transformišemo i promenimo životnu filozofiju.

Knjige Male traume, Ne veruj u sve što misliš i Kako da ne zagorčate sopstveni život možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.