Pretraži sajt
%
×
VULKAN KLASICI 30% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Moderna bajka o prijateljstvu, slobodi i usamljenosti „Slatka pasta od pasulja“ u prodaji

10.
9.
2024.

Svaka rana može da se pretvori u izvor snage

Danas, kada se brige i tuga smatraju neizbežnim saputnicima ljudskog postojanja, često zaboravljamo da u jednostavnim trenucima leži tajna istinske sreće. Slatka pasta od pasulja Durijana Sukegave, duboka meditacija o tom dragocenom balansu između usamljenosti i slobode, ukazuje nam na snagu malih trenutaka i nevidljivih veza koje oblikuju naše živote.

Кroz priču o poslastičarima i njihovoj veštini pripreme jednostavnog japanskog slatkiša, autor nas podseća da u svakom životnom izazovu postoji mogućnost otkrivanja lepote i smisla.

U srcu priče nalazi se Sentaro, sredovečni čovek koji je izgubljen u svojoj svakodnevnoj rutini, radeći u maloj prodavnici slatkiša u predgrađu Tokija. Njegov san da postane pisac čini se kao davna prošlost, a jedina svetlost u njegovom životu dolazi dok priprema dorajakije – tradicionalne japanske slatkiše.

Кnjiga uzima za polazište temu unutrašnjeg bola i težnje za slobodom, kroz karaktere čiji životni putevi nepredviđeno postaju isprepleteni. Sentaro, čija je prošlost obeležena zatvorskom kaznom i dugovima, bori se sa osećajem besmisla i izolacije.

Verovao sam da život nema vrednost ako čovek nije koristan član društva. Bio sam ubeđen da se ljudi rađaju da bi služili svetu i drugima.

Njegov svakodnevni život se menja kada u radnji počne da radi Tokue, starica sa karakterističnim deformitetima ruku, posledicom lepre, bolesti zbog koje su oboleli u Japanu decenijama bili diskriminisani i izolovani.

Tokue, iako izopštena zbog stigme koju nosi, donosi sa sobom ne samo svoje kulinarske veštine već i mudrost i toplinu koje u velikoj meri utiču na Sentara. Кroz njen jedinstveni način pripreme paste od slatkog pasulja, ona unosi novinu u Sentarov život, pružajući mu novo razumevanje i perspektivu.

Da nisam ovde, ovaj pun mesec ne bi bio ovde. Ne bi ni drveće. Ili vetar. Ako moj pogled na svet nestane, nestaće i sve što vidim. To je tako jednostavno.

Sukegava koristi sladak pasulj kao metaforu za ljudske emocije, tragajući za nečim što često izmiče našem svakodnevnom viđenju – jednostavnim, ali dubokim zadovoljstvima koja čine život vrednim. U njegovoj priči, pasta od slatkog pasulja postaje simbol sposobnosti da se lepota, smisao i harmonija pronađu na neobičnim mestima.

Кroz ovu priču otkrivamo da svaki trenutak bola može postati trenutak oprosta i da svaki dan može biti ispunjen malim, ali dragocenim trenucima radosti.

Knjiga koja će nam pomoći da shvatimo da u svakom bolu i svakoj borbi postoji mogućnost za obnovu Slatka pasta od pasulja dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.