Pretraži sajt
%
×
VULKAN KLASICI 30% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Priručnik za borbu protiv kumulativnih efekata malih rana: „Male traume“ uskoro u prodaji

10.
9.
2024.

Strategije i kreativni pristupi dr Meg Arol

Nekada nam je teško da definišemo kako se osećamo, ali prepoznavanje i razumevanje malih trauma može biti prvi korak ka emocionalnom isceljenju. Doktorka Meg Arol pruža alatke koje nam mogu pomoći da prepoznamo te obrasce i pronađemo načine da se nosimo s njima, umesto da ih ignorišemo ili potiskujemo. Knjiga Male traume rezultat je dubokog istraživanja o tome kako male, ali učestale traume mogu uticati na naše emocionalno i mentalno zdravlje.

Velike traume, kao što su zlostavljanje ili ozbiljne nesreće, često su prepoznate i jasno definisane. Male traume su manje očigledne, ali njihovo kumulativno delovanje može biti jednako štetno.

Dr Arol definiše male traume kao svakodnevne situacije koje ne izgledaju kao ozbiljne povrede, ali se nakupljaju i imaju dugoročne posledice. To uključuje mikrogresije (sitne uvrede ili poniženja), toksičnu pozitivnost (pritisak da stalno budemo pozitivni), manipulaciju koja nas navodi da sumnjamo u sopstvene osećaje i druge oblike emocionalnog stresa.

Iako pojedinačne male traume možda ne izgledaju ozbiljno, njihovo stalno prisustvo može dovesti do problema kao što su visokofunkcionalna anksioznost, perfekcionizam, prejedanje, nesanica i problemi u odnosima. Kumulativni efekti malih trauma mogu uzrokovati osećaj preopterećenosti, smanjenje samopouzdanja i opšti osećaj emocionalne iscrpljenosti.

Stoga dr Arol pruža alate za prepoznavanje malih trauma u svakodnevnom životu. Ovo uključuje postavljanje pitanja o tome kada se osećamo iscrpljeno, povređeno ili frustrirano, čak i kada se čini da nema očiglednog uzroka.

U knjizi ćete pronači i tehnike i vežbe koje mogu pomoći u smanjenju uticaja malih trauma i u upravljanju stresom i emocijama, kao što su vođenje dnevnika, samorefleksija i rad na ličnom razvoju. Arolova uključuje i aspekte biblioterapije, koristeći književne i kreativne pristupe kao metode za istraživanje i razumevanje vlastitih iskustava sa malim traumama.

Knjiga doktorke Meg Arol Male traume, koja nudi značajnu perspektivu na temu emocionalnog zdravlja, pružajući konkretne savete, tehnike i pristupe u borbi sa stresom, uskoro će biti dostupna na sajtu vulkani.rs.