Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE
dana sati minuta sekundi

Dugoočekivani novi roman majstora trilera Stiva Kavane

16.
7.
2024.

Istraživanja potvrđuju da su trileri drugi najprodavaniji žanr na svetskoj izdavačkoj sceni, odmah iza ljubavnih romana. Popularnost ovog žanra objašnjava se činjenicom da je centralni motiv većine kriminalističkih romana zločin u čije razrešenje je „umešan“ i sam čitalac. Koliko, kako i s kojim žarom, zavisi od umeća samog pisca.

U samom vrhu svetski poznatih triler majstora, sposobnih da čitaoca uvuku u radnju svog dela do te mere da knjigu ne može da „ispusti iz ruku“, nalazi se bestseler pisac Stiv Kavana, čiji je izvanredni krimi-roman Pedeset-pedeset nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo.

Već na prvim stranicama ovog trilera Kavana nas superiornim stilom uvodi u teme koje zaokupljaju svakog čoveka – da li uopšte postoje istina i pravda i koliko zavise od morala i snage ljudskog karaktera? Autor čiji su romani u Velikoj Britaniji prodati u više od milion primeraka, a koga publika u Srbiji prepoznaje po bestseleru Trinaest, u trileru Pedeset-pedeset donosi nam još jednu uzbudljivu priču čija je centralna figura Edi Flin, bivši prevarant koji je postao advokat. Flinova transformacija u strastvenog zagovornika pravde osnova je za duboke moralne dileme koje Kavana istražuje.

Ovog puta Flin se nalazi u situaciji da se njegovi instinkti i činjenice sve vreme sudaraju u odluci koja od dve sestre, Aleksandra ili Sofija Avelino, govori istinu u slučaju ubistva njihovog oca Frenka. Situaciju dodatno komplikuje to što se obe nalaze u središtu istog sudskog procesa, istovremeno optužene pred jednom porotom. Znalački vodeći priču, Kavana nam sve vreme stavlja do znanja da jedna od njih laže i da je jedna od njih ubica, ali istovremeno stvara i rolerkoster emocija, navodeći čitaoca da sumnja u obe. Kako suđenje odmiče, postaje jasno da ovo ubistvo nije rezultat iznenadnog izliva besa već da je dugo i pažljivo planirano, a Frenk nije jedina žrtva...

Stiv Kavana je rođen i živi u Belfastu, u Severnoj Irskoj. Nakon objavljivanja romana Trinaest, odlučio je da napusti profesiju advokata i posveti se isključivo pisanju. Prema sopstvenom priznanju, ovaj težak i rizičan korak prilično ga je plašio, ali na njegovu sreću i zadovoljstvo čitalaca, nije pogrešio u odluci.

Ugledni britanski Gardijan u prikazu romana Pedeset-pedeset ističe da je njegova neodoljivost u „majstorskom načinu pogrešnog usmeravanja i zadržavanja informacija koji vas tera da se suprotstavite autoru“ i dodaje da posebnu čar ovom trileru daju „scene u sudnici koje nemaju premca“.

Dugoočekivani novi roman Stiva Kavane Pedeset-pedeset možete pronaći na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.