Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE
dana sati minuta sekundi

Osvežavajuća preporuka iz Vulkana: Čitamo ovog leta

10.
7.
2024.

Nova knjiga proslavljenog putopisca Dušana Miklje Galerija: Zatvoreno zbog popisa će vas navesti na to da se zapitate kako bi izgledao vaš život kada biste odlučili da ga predstavite kroz slikarska platna. Johen Guč i Maksim Leo su napisali pametnu, ali i pomalo čudnu knjigu – Frenki, koja je bila vodeći naslov u proleće 2023. godine i jedan je od najprodavanijih romana u Nemačkoj. Veličanstveni istorijski roman Matea Strukula i italijanski TikTok hit Priča o jednoj ljubavi: Paolo i Frančeska povešće vas među veličanstvene kule i zamkove srednjovekovne Italije, gde se prepliću mit i istorija oživljavajući jednu od najvećih ljubavnih priča svih vremena.

Galerija: Zatvoreno zbog popisa je knjiga koja se naslovom izdvaja od svih ostalih u Mikljinom bogatom književnom opusu. Ovaj naslov jeste metafora za prostor pripovedačevog sećanja i imaginacije, u kojem se neprestano smenjuju reči i slike, i tako se sustižu prošlost i sadašnjost, stvarno i izmišljeno. Ulaskom u Galeriju prvo ćete se susresti sa galeristom koji je priredio izložbenu postavku. On će vas sprovesti kroz galerijski prostor prateći izložbu i zadržavajući se ispred svake slike onoliko vremena koliko će mu biti potrebno da vas upozna sa njenim sadržajem, kontekstom nastanka i razlogom zbog kojeg je uvrštena u Galeriju. Portreti vladara, značajnih istorijskih ličnosti, umetnika, slike dalekih i egzotičnih predela, prizori u kojima se otkrivaju životi malih ljudi i njihova čudesna lepota, mirisi i ukusi, muzika, smeh... čine ovu izložbu nesvakidašnjom i toliko obuhvatnom da se na mahove čini nesagledivom – kao da je galerista naumio da obuhvati apsolutno sve što je video, čuo, doživeo i osetio.

U dirljivoj i zabavnoj priči o neobičnom prijateljstvu Frenki ispripovedana je životna filozofija jednog mačka. Rihard Gold ima sve što možete da poželite, a ipak provodi dane na sofi, pije dok na TV-u gleda turnire u pikadu – ili s vremena na vreme stoji na stolici i igra se konopcem koji visi sa plafona. Ali upravo tako upoznaje Frenkija, mačka lutalicu koji ne samo da priča već i razmišlja, i veterinarku Anu Komarovu, a njegov život počinje da se menja. Uprkos Goldovom ne baš prijatnom karakteru, Frenki bira upravo njega, možda zato što ima ogroman TV, supermekani krevet i mnogo hrane. Ili možda zato što im je obojici potreban prijatelj i što ih spaja nešto duboko i izuzetno, iako oni to još ne znaju...

Ljubav koju je Dante učinio besmrtnom u Petom pevanju Pakla ponovo živi na stranicama Strukulovog romana Priča o jednoj ljubavi: Paolo i Frančeska, zajedno sa sjajem tadašnje Italije, sa njenim dvorovima i turnirima, spletkama i ratnim pohodima. Frančeska je prelepa ćerka Gvida I, gospodara Ravene. Tradicija plemićke porodice od nje zahteva da bude odana ćerka, pokorna i nevidljiva. Umesto toga, Frančeska želi avanture, strast, slobodu. Međutim, uprkos svojoj želji da bude nezavisna, prinuđena je da se uda za Đovanija Malatestu, naslednika gospodara Riminija, nekadašnjeg neprijatelja Ravene, a sada moćnog saveznika. Kada ga vidi, ne može da veruje svojoj sreći: njen verenik je naočit poput viteza iz priče. Na banketu iznenada otkriva strašnu istinu: muškarac kojeg je upravo upoznala je Đovanijev mlađi brat Paolo, poslat da se u Đovanijevo ime oženi Frančeskom.

Svi naslovi dostupni su na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.