Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Skandinavski trileri koji će vas ostaviti bez daha

27.
6.
2024.

Priče koje mame surovom lepotom i dubokom tajnom

Da li ste spremni da izbrišete granicu između fikcije i realnosti? Uronite u pejzaž koji ostavlja trag u dubinama duše i neumitno traži odgovore na pitanja skrivena u srcu tame. Skandinavski trileri ne pružaju utehu ili lažnu nadu. Oni su surova introspekcija, podsećanje da istinska opasnost ne dolazi spolja, već iz dubina vlastite duše.

Skandinavski noar nije samo žanr već izazov za našu percepciju stvarnosti, dok nas poziva da se suočimo s istinom koja može biti bolna, ali istovremeno oslobađajuća ­– istinom o tome ko smo i šta smo spremni učiniti.

Lina Bengtsdoter je svojim debitantskim romanom Anabel postala jedna od najpopularnijih skandinavskih spisateljica, a knjiga je proglašena najprodavanijim švedskim romanom 2017. godine. Stranac, njen novi triler koji pulsira napetošću, bez sumnje će nadmašiti očekivanja ljubitelja žanra. Priča o slomljenim dušama, izdajama i prekinutim porodičnim vezama – ovo je do sada najuzbudljivije delo nagrađivane autorke. Švedska kriminalistička senzacija detektivku Šarli Lager stavlja pred novi slučaj.

Sarek, najbolji debitantski roman po izboru Švedske akademije pisaca kriminalističkih romana, zauzeo je drugo mesto na švedskoj top-listi najprodavanijih knjiga u 2023. godini. Triler Ulfa Kvenslera, prepun napetosti i neočekivanih preokreta, vodi nas sa surovih planinskih vrhova kroz neistraženu, divlju prirodu, kada se tradicionalni izlet na severu Švedske pretvori u košmar i nakon što jedna fatalna odluka promeni sve, jer Sarek je krševita planinska oblast, u kojoj nema mreže ni signala, i koja je pogodna samo za iskusne planinare.

Sve što volite u švedskim kriminalističkim romanima pronaći ćete u trileru Kristine Olson Vatra i led, u kom je i te kako prepoznatljiv stil popularne švedske spisateljice u građenju neizvesnosti i stvaranju atmosfere, ali postoji nešto novo i osvežavajuće, a to nisu samo slani morski vetrovi. Neko u uspavanom gradiću Hovenesetu krije zaista mračne tajne. Jedne ledene januarske noći, zimska idila biće poljuljana ogromnim požarom koji uništava dve kuće na vodi. Istovremeno, opasnost se približava i iz potpuno drugog pravca.

Dobro začinjen roman danskog kralja krimića Jusija Adler-Olsena Natrijum-hlorid preporučujemo ljubiteljima dobrih detektivskih priča na nordijski način. Na svoj šezdeseti rođendan, jedna žena oduzela je sebi život. Kada slučaj završi na stolu detektiva Karla Merka, on smatra da nema veze sa Sektorom Q. Ipak, Markus Jakobsen ubeđen je da je u pitanju ubistvo, i da je povezano sa jednim nerešenim slučajem iz 1988. godine. Tragovi vode do nekoliko novih zastrašujućih zločina. Mala gomila soli u blizini svake žrtve. To je sve što je potrebno da se pokrene plan za vanredne situacije.

Obscuritas, prvi deo detektivskog serijala Davida Lagerkranca, uvući će vas u najmračnije dubine ljudskog uma. Lagerkranc nas vešto vodi kroz komplikovane intrige, od Avganistana, preko istaknutih muzičkih škola Sovjetskog Saveza, islamističkih terorističkih i ratnih sukoba, švedskog Ministarstva spoljnih poslova, sve do sportskog terena u Stokholmu, gde priča počinje. A onda lopta počinje da se kotrlja... Obscuritas dobija politički obrt. Ambiciozna policajka i tragični genije: neskladni i fascinantni dvojac samo zajedno može da unese svetlost u tamu ovog zločina.

Tvorac serije Most, koja je emitovana u više od 170 zemalja, kao i ITV/Netfliksove serije Marsela, još jednom je dokazao da je jedan od najvećih švedskih autora misterioznih priča isprepletenih tragedijom, pohlepom i dubokim tajnama iz prošlosti. Ako ste pomislili da možete bezbedno da zakoračite u skandinavske šume, Hans Rosenfelt će vas ubediti da niste u pravu. Kad vukovi zovu – mračan ali zadivljujući Rosenfeltov roman prepliće divlji osećaj izolovanosti sa mnogim moralnim dilemama.

Lazar, roman čuvenog autorskog dvojca Laš Kepler, nezaobilazno je štivo za ljubitelje vrhunskih trilera, jer se najozloglašeniji serijski ubica u Švedskoj vratio iz mrtvih. Jurek Valter je ubijen pre mnogo godina. Policajci su nastavili da se bave drugim slučajevima i uspeli da zaborave tamu koja im je obeležila živote. Međutim, niz okrutnih ubistava dešava se širom Švedske, a svi dokazi ukazuju na Valtera. Detektiv Jona Lina uveren je da njegov najgori košmar postaje stvarnost: čovek koji je rasturio njegovu porodicu vratio se da dovrši posao.

Novi slučaj genijalnog detektiva Sebastijana Bergmana u romanu Ljudi koji to nisu zaslužili Mikaela Jorta i Hansa Rosenfelta nadmašiće sva očekivanja. U pustoj školskoj zgradi pronađeno je beživotno telo rijaliti zvezde. Žrtva je vezana za stolicu, okrenuta licem ka uglu sobe. Nekoliko papira sa pitanjima zahteftano joj je za naga leđa. Sudeći po broju netačnih odgovora, žrtva je pala na najvažnijem ispitu. Kada se ispostavi da je ovo samo jedno u nizu ubistava raznih medijskih ličnosti, Bergman i njegova ekipa preuzimaju slučaj.

Najuzbudljivije priče za vrela letnja popodneva potražite na sajtu vulkani.rs!