Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Za sve ljubitelje srpske književnosti

24.
6.
2024.

Od klasika do savremene proze

Domaća književnost nije samo zbirka knjiga, to je živo tkivo naše kulture, ogledalo društvene, političke, kulturne i emocionalne realnosti. U tim delima osećamo puls svakodnevnog života, ali i izvanrednost trenutaka usidrenih u istoriji. Ona nose duboki pečat autentičnosti, podsećajući nas da svet nije crno-beli, već na sve nijanse boja koje oživljavaju naše postojanje. Vulkan izdavaštvo iz svoje riznice izdvaja nekoliko dela koja potpisuju domaći autori.

Ratne godine obeležile su i život i književnost Dušana Vasiljeva. Ipak, njegov pesnički zamah bio je toliko snažan da je nadišao i vreme, i prostor, i prilike u kojima se zadesio – tako je sebe svrstao u red pesnika koji su svojim stihovima obasjali pesnički horizont i prošlog i ovog veka. Knjiga Čovek peva posle rata u izdanju Vulkan izdavaštva priređena je prema istoimenom izdanju iz 1982. godine, koje je priredio Jovan Delić. Pored zbirke pesama Oblaci, ova knjiga sadrži i izabrane pesme Dušana Vasiljeva, kao i dvadeset pesama koje nisu bile uvrštene u ranije izdanje, a značajne su za sagledavanje celokupne piščeve poetike.

I posle osam decenija od odlaska Nikole Tesle sa ovoga sveta, svedočimo stvarnosti u kojoj sva njegova postignuća čine svetlosni horizont ne samo celog sveta već sveukupnog čovečanstva. Koristeći temeljan pristup, Branimir Jovanović je u knjizi Tesla – duh, delo, vizija prikazao delo i lik naučnika koji je promenio svet, i osvetlio ih u najširem smislu. Dragoceni deo trećeg izdanja knjige predstavljaju Teslini zapisi, preuzeti iz različitih pisama i njegovog dnevnika, u kojima se otkrivaju duhovna širina i duševna dubina, kao i nesvakidašnja unutarnja snaga u neodstupanju od ideja i ciljeva koji su proisticali iz njegovih najdubljih uverenja.

Na stranicama knjige Moj krst, moja priča, koju je priredio Aleksandar Miletić, oslikan je portret Dušana Ivkovića. Vrativši se u detinjstvo, Ivković je ispričao priču o svom odrastanju, porodici i svemu onome što je obeležilo najranije godine njegovog života. U prvom delu knjige saznaćete kako je izgledao njegov životni i košarkaški put, i već posle prvih stranica saznati koliko su se ta dva puta prožimala – od prvog do poslednjeg koša. U drugom delu knjige portret Dušana Ivkovića doslikali su njegova porodica i njegovi prijatelji. Oni su rečima ispunili tišinu koja ostaje posle svakog odlaska i time su nas uverili u to da veliki ljudi nastavljaju da žive i kada poslednja pčela napusti njihova nedra.

Izuzetno literarno ostvarenje, debitantski roman Jovane Dišić Vakuum, stilski jednostavan i nepretenciozan, smešta teme koje se tiču svakog čoveka, bez obzira na kojoj tački planete živi, u provincijski okvir. Suočavajući čitaoca sa sudbinom svoje junakinje Ane, zaglavljene između inercije svakodnevice koju ne želi i težnje za promenom koje se boji, autorka ispisuje priču koja postaje priča svakog čitaoca, jer pokreće univerzalne teme traganja za identitetom i zaglavljenosti pojedinca u savremenom društvu u kojem je vrednosni sistem narušen.

Već u prva dva romana Filip Grbić pokazao je dar da posredstvom intrigantne priče koja se čita u dahu uspešno sjedini široka klasična znanja, duboke uvide o savremenom svetu i opise urbanog života mladih ljudi, sputanih strastima i lažnim mnjenjima. U Kanonu potištenog uma autorova veština komponovanja skladne celine od raznorodnog, naizgled neuskladivog materijala, poprimila je, takoreći, muzički karakter. Najpre, umesto jednog junaka koji pripoveda u prvom licu, u ovom romanu susrećemo se sa troje protagonista čije se različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu.

Milko Štimac nas u svojoj knjizi Medveđi zagrljaj upoznaje sa Milutinom Novkovićem, nekadašnjim brokerom Beogradske berze koji je dospeo među partizane nakon što je odlučio da pobegne sa robije, na kojoj se našao zbog berzanskih manipulacija. Ratne nedaće podnosio je stoički jer se nadao da će ispraviti dve najveće greške u pređašnjem životu, odnosno da će dobiti priliku da spere ljagu sa svog imena i da ponovo osvoji ženu koju je voleo. Na tom putu naići će na prepreke, ali i suočiti sa saznanjem da je na mestu njegove nekadašnje ljubavi ostala samo praznina.

Knjiga Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca Žanete Đukić Perišić oslikava ljubavne priče svetskih pisaca onakvima kakve su zaista bile – sa njihovim čežnjama, patnjama, nadanjima, nemirima, strahovima. Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Fjodor Dostojevski, Marina Cvetajeva, Lav Tolstoj, Džejms Džojs, Virdžinija Vulf, Franc Kafka, Pol Elijar samo su neki od onih čija ćete pisma pronaći u ovoj knjizi. Ta pisma su potpuno autentična i dragocena, jer nam otkrivaju da je ljubav jedina konstanta u svim vremenima.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu u oblastima kulture, Milena Trobozić Garfild stekla je bogato i raznoliko iskustvo koje ju je dovelo do dragocenih saznanja o značaju umetnosti, koja je u knjizi Umetnost je naš posao osvetljena iz različitih perspektiva, kao i u različitim istorijskim i geografskim okvirima. Bilo da ste umetnik, ili da radite u umetničkoj sferi, ili da ste pasionirani ljubitelj umetnosti – ova knjiga postaće vaš vodič u misiji Kako sačuvati umetnost u XXI veku.

Dela koja će vas podstaći da sanjate više, mislite dublje i osećate jače potražite na sajtu vulkani.rs ili u knjižarama Vulkan širom Srbije.