Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

„Све приче“ Милорада Павића ускоро у продаји

24.
3.
2022.

Када једном закорачите у књижевни свет Милорада Павића, више никада нећете изаћи из њега и бићете заувек измењени.

Све приче писца који је оставио неизбрисив траг у српској књижевности ускоро ће бити објављене у једној књизи. Јединствено једнотомно ћирилично издање Павићевих прича део је едиције Трагови, коју је Вулкан издаваштво посветило ремек-делима српске књижевности.

Иако важи за једног од наших најзначајнијих романсијера, и иако се књижевна критика питала како ће изгледати његов књижевни живот после Хазарског речника, Милорад Павић, писац имагинације и мистицизма, остао је доследан себи – наставио је да од књижевности прави истину. При томе, никада није напустио форму кратке приче – приче су непрестано настајале, разгранавале се и израстале у чудесне светове, који су заправо били његов дом, а данас су наша отаџбина.

До тајне се не стиже друмом, него странпутицом. Она није на крају правог, него на крају погрешног пута. – Милорад Павић

Ово издање је посебно јер садржи и предговор Горана Петровића. У том предговору један од наших највећих савремених писаца је записао: Милорад Павић је веровао у то да је укупна књижевност палимпсест, да текст прекрива текст, да само што је једна прича написана – између редова се већ помаљају изданци нове, која ће већ сутра имати заперке.

Милорад Павић (1929–2009) био је песник, есејиста, приповедач, романсијер и драмски писац; историчар књижевности, стручњак за барок и симболизам, преводилац Пушкина и Бајрона, професор универзитета. Био је члан Српске академије наука и уметности од 1991. године до смрти. Павић је домаћу и светску славу стекао романом Хазарски речник (1984), који је проглашен незаобилазним штивом новога века, и у више наврата био је номинован за Нобелову награду.

Трагови нас уче да пажљиво ослушкујемо све испричане приче, јер свака од њих је покушај да се одгонетне смисао људског постојања. Све приче Милорада Павића, које разматрањем прошлости тумаче садашњост и предвиђају будућност, ускоро ће бити доступне на сајту vulkani.rs и у свим књижарама Вулкан.