Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Roman Aleksandra Jugovića „Jeste i biće” uskoro i na makedonskom jeziku

29.
10.
2021.

Izdavačka kuća Slovo ljubve iz Skoplja uskoro će objaviti prevod romana Jeste i biće našeg književnika Aleksandra Jugovića. Vulkan izdavaštvo sa velikom radošću očekuje nove prevode ovog romana. 

Izlazeći u svojoj polivalentnosti iz okvira puke pripovesti o osujećenoj ljubavi, Jeste i biće u ključu pesimističnog sagledavanja apsurdnosti ljudske egzistencije otvara više pitanja: da li živimo ili nam se život i svet pričinjavaju, gde se završava stvarnost, a gde počinje fikcija, kakve su granice kojima su um i ljubav omeđeni, kada čovek prestaje da vlada sobom i kada shvata da je među ljudima jedino izvesna usamljenost?

Mržnja, bes i strah pokreću čitav jedan svet prikaza, nakaza, lažnih prijatelja. Dinamičnost izbora koje bi trebalo da tvori ljubav (a ona se uvek povlači) čini zaplet uzbudljivijim, ali i užasnim po junake koji žele da budu bolji nego što zapravo jesu. Taj nedostižni poduhvat izmiče im svakim danom i nameće im ulogu saučesnika u osipanju vlastite volje, oduzimajući im pravo na donošenje odluka, dok ih istovremeno iracionalnim pritiscima izopštava iz sopstvenih života i naposletku stavlja u poziciju posmatrača sopstvene nemoći.

Pitanje izbora tako se pretvara u teskobnu i mučnu borbu na marginama opšteprihvaćenog, a u biti licemernog poretka, čijim se završetkom, koliko god se činio kompleksnim, dolazi do zaključka da je sudbina na koju utiče i častivo i nečastivo jača od svih mogućnosti.

U svom osvrtu na roman koji se pre nekoliko godina pojavio u izdanju Vulkan izdavaštva, njegov urednik Aleksandar Jerkov, između ostalog, ističe: „Jugović u novom delu Jeste i biće, sa velikom žestinom, bez oklevanja, spreman da očara i zgrozi, pokazuje naličje ljubavi i ljudskog karaktera. Neobičan, provokativan i uznemirujući roman Jeste i biće pripada novijoj fazi proznog stvaralaštva Aleksandra Jugovića. U romanu Disharmonija istraživao je ovaj pisac našu tragičnu prošlost u Prvom svetskom ratu, u Opsenarima i Laureatu sudbinu neobičnih junaka koji su u nesporazumu sa sobom i savremenim životom. Taj sudar sa savremenošću dao je i niz izuzetno grotesknih, izvrsnih kritičkih drama u kojima je vreme u kojem živimo potpuno razobličeno i zato se one sa uspehom igraju na više srpskih scena. Čudne knjige, drugačije pisane nego što se danas piše, pokazuju autentičan književni put jednog romanopisca i dramskog pisca.“

 

Preporučujemo neprolazni roman Jeste i biće, koji možete pronaći na sajtu vulkani.rs.