Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

„Na rubu pameti“ Miroslava Krleže u prodaji na sajtu vulkani.rs

27.
9.
2021.

Da li je borba protiv ljudske gluposti uzaludna?

Nakon romana Povratak Filipa Latinovicza, Vulkan izdavaštvo rešilo je da sve ljubitelje klasične književnosti obraduje još jednim Krležinim romanom.

Roman Na rubu pameti kritikuje mračna društvena zbivanja u međuratnom periodu, koja su kulminaciju doživela tokom Drugog svetskog rata. Specifičnim stilom, protkanim ironijom i sarkazmom, Krleža nudi analizu ljudske gluposti otelotvorene u ljudima-maskama, koji se ponašaju u skladu s javnim ludilom. Roman je napisan u prvom licu jednine, iz perspektive intelektualca-buntovnika koji dolazi u sukob s društvom, pošto jedino u otporu vidi smisao života. Reč je o bezimenom antiheroju koji se bori protiv naizgled idealnog – a u suštini duboko iskvarenog – sveta tako što napušta okove lažnog morala i licemerja, birajući put vlastitih ideala. Na tom putu svojevrsnog preobražaja, on shvata da je svet prepun ljudi koji, poput nerazumnog stada, slepo slede zakone vladajućeg društva, a za svoju poslušnost bivaju posebno nagrađeni. Stado čine amoralni i koristoljubivi pojedinci koji – uspinjući se na društvenoj lestvici – ne prežu ni pred čime, čak ni pred ubistvom. U nizu apsurdnih okolnosti, Krležin antiheroj biva optužen i oteran na marginu društva, čime pisac ukazuje na besmislenost ljudske gluposti čiji zakoni najčešće postaju opšteprihvaćena moralna načela.

Roman Na rubu pameti objavljen je u Zagrebu, 1938. godine, a prvo reizdanje dočekao je tek šesnaest godina kasnije, kada je uspostavljena ponovna normalizacija odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. U intervjuu iz 1982. godine, Danilo Kiš je izjavio da u Krležinoj rečenici uvek ima vetra, te da zbog toga njegova zastava neprestano treperi. Skoro četrdeset godina kasnije, pred vama se nalazi roman koji ćete čitati imajući utisak da ga je napisao vaš savremenik.

Ovaj vanvremenski klasik možete kupiti putem sajta vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.