Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

„Beleške o egzekuciji“ – poetična i teskobna pripovest koja se ne zaboravlja

29.
5.
2024.

„Beleške o egzekuciji“ – već sam naslov ukazuje na to da čitaoce očekuje izrazito mračno književno putovanje. Američka autorka Danja Kukafka paraleno gradi sirovu i lirsku priču, koja je negde između ispunjena dozom misterije. Na taj način, ovaj roman vešto prkosi svim žanrovskim odrednicama i postaje autentičan.

Kako su kroz istoriju uglavnom zabeležena imena serijskih ubica, dok su njihove žrtve padale u zaborav, istovremeno pretvarajući se u statističke podatke – „Beleške o egzekuciji“ smelo menjaju ustaljenu praksu i fokus stavljaju na žene koje su, na različite načine, bile povezane sa izvršiocem zločina. Prvo poglavlje otvara scena iz mračne zatvorske prostorije u kojoj se nalazi zatvorenik 999631. On je Ansel Parker, serijski ubica, i preostaje mu dvanaest sati života.

Vreme ubrzano teče, levitira između sadašnjosti i prošlosti, a na scenu stupaju ONE. Žene koje su obeležile Anselov život. Jedna je sedamnaestogodišnja Lavander, njegova majka. Druga je Hejzel, sestra Anselove žene. I, naposletku, dolazi neustrašiva detektivka Safron Sing. Četiri poglavlja jedne priče su povezana neraskidivim nitima, te ostaje da sa svakim zakoračimo u teskobnu prošlost koja će nam istovremeno prikazati zbog čega je Ansel izvršio svoje zločine.

Ovo je jedan od onih kompleksnih romana koji imaju tu moć da nas upletu u samu radnju od prve do poslednje stranice. Pored toga, Beleške o egzekuciji teraju na razmišljanje o brojnim temama. A tu se posebno ističe priroda dobra i zla – tačnije, gde se zapravo nalazi njihovo uporište? Da li ubica ikada postaje svestan svojih zločina? I, naposletku, šta donosi smrtna kazna?

Slojevita priča, autentičan književni jezik ispunjen sofisticiranošću i teskobom. Sve navedeno čini da Danju Kukafku uvrstim u grupu omiljenih savremenih autorki čije se knjige s nestrpljenjem iščekuju. A vi, takođe otkrijte zbog čega se ovaj roman izdvaja u odnosu na ostale.

 

recenziju priredio novinar Nikola Krstić