Pretraži sajt
%
×
ODABRANI DEČJI NASLOVI 50%
dana sati minuta sekundi

Britanska bestseler autorka Džesika Redland: „Sreća se dešava kada ne odustaneš“

20.
9.
2024.

Ako se za nekog autora može reći da je imao nesvakidašnji kniževni put, onda je to svakako britanska književnica Džesika Redland, čiji je bestseler roman Tamo gde te ljubav čeka objavilo Vulkan izdavaštvo. Njene knjige prodate su u više od milion i po primeraka, a roman Tamo gde te ljubav čeka, dirljiva priča o ljubavi, gubitku i iznova probuđenoj nadi, može se primeniti i na opis njenog života i karijere.

Redland u ovoj nadasve interesantnoj knjizi čitaocima nudi emotivno, romantično i izuzetno ohrabrujuće štivo, a u intervjuu priznaje da joj je razgovor sa jednim vidovnjakom promenio život.

Vaša karijera je imala prilično neobičan put, radili ste u HR-u, imali ste i prodavnicu plišanih medvedića. Kako ste došli na ideju da pišete romane?

Volim raznolikost! Tokom rada u HR službi, pre otvaranja prodavnice plišanih medveda, morala sam da pišem mnogo izveštaja. Moj tadašnji menadžer često je komentarisao da uživa čitajući moje izveštaje jer ih pišem više kao priče nego kao poslovne raporte, a neretko se šalio da treba da napišem knjigu. Volela sam da čitam, ali nikada nisam razmišljala o pisanju. Razmišljajući o tome što mi je govorio shvatila sam da volim sve aspekte svog posla koji uključuju pisanje i da bih zaista volela da napišem roman. Samo mi je trebala dobra ideja i zaplet…

U jednom od intervjua rekli ste da Vam je trebalo deset godina da napišete svoj prvi roman Novi počeci u Sisajd Blumsu i da ste u njega ugradili događaje iz sopstvenog života. Zašto Vam je bilo potrebno toliko vremena?

U mesecima koji su usledili nakon što se moj menadžer šalio da treba da napišem knjigu, bilo je mnogo promena na poslu i trebalo je da dođe do velikog restrukturiranja. Želeli su da otpuste dobrovoljce. Istovremeno, okončala se i veza u kojoj sam bila i naša kuća data je na prodaju… Bila sam suočena sa izborom da ostanem na poslu i počnem život sama u novoj kući ili da se preselim 400 kilometara u oblast gde je živela moja porodica i počnem nešto sasvim drugo. Želela sam da otvorim specijalizovanu prodavnicu plišanih medveda. U tom trenutku prijatelj mi je dao poklon vaučer za telefonski razgovor sa vidovnjakom, uveravajući me da ga pozovem i da bi mi priča sa njim mogla pomoći. Nisam bila ubeđena, ali sam ipak odlučila da to uradim. Taj poziv mi je potpuno promenio život. Vidovnjak mi je rekao da ću napustiti posao, preseliti se na sever i osnovati sopstveni biznis. Takođe mi je rekao da ću upoznati čoveka svojih snova i da će se zvati Stiven!

Hoćete da kažete da su se njegova predviđanja ostvarila?!

Sva predviđanja su se obistinila osim jednog - da ću uskoro upoznati Stivena. Upoznala sam i udala se za Marka, ali sam iz predviđanja da ću upoznati Srivena dobila odličnu ideju za priču. Novi počeci u Sisajd Blumsu je priča o 30-godišnjoj Sari koja pronalazi snimak vidovitog čitanja napravljenog kada je imala 18 godina, kome se punih 12 godina gubi svaki trag. Ona preuzima vođenje cvećare svoje tetke, koja je uništila radnju kako bi Sara mogla da počne iznova i napravi je svojom. Krenula sam od nule kada sam otvorila prodavnicu plišanih medveda. Oslanjala sam se na lična iskustva u poslu dok sam tražila svog Stivena. S obzirom da je to često ime u Velikoj Britaniji, odjednom se činilo da Stivena ima na sve strane (smeh).

Ipak, sa pisanjem nije išlo tako jednostavno. Knjigu Novi počeci u Sisajd Blumsu sam počela da pišem u danima kada u radnji nije bilo mnogo prometa, ali sam ubrzo shvatila da biti dobar pisac i pisati dobar roman nisu ista stvar, pa sam napravila pauzu i odvojila malo vremena da naučim zanat. Zatvorila sam radnju nakon dve godine, preselila se, udala se za Marka, dobila bebu, vratila se poslu u HR-u. Život je učinio svoje i “pojeo” tu deceniju, ali sam i dalje pisala kad sam mogla, i dalje učila kako da pišem, i dalje svakodnevno razmišljala o likovima i zapletu.

Vaša knjiga Tamo gde te ljubav čeka, koja je objavljena u Srbiji, priča je o ljubavi, gubitku i obnovljenoj nadi. Čini se da tu ima mnogo elemenata iz Vašeg života?

Moja tetka je spašavala ježeve više od četrdeset godina, tako da me je njen neverovatan rad inspirisao da postavim radnju knjige u centar za spasavanje ježeva. Ostatak priče je isključivo plod moje mašte, iako postoji nekoliko detalja koji se oslanjaju na lična iskustva.

Glavnu junakinju Samantu ostavlja njen voljeni muškarac i ona skoro gubi nadu u srećan kraj. Samanta, međutim, uspeva da pronađe novo značenje kada se sprijatelji sa Tomasom, mrzovoljnim udovcem koji živi u skloništu za spasavanje ježa. Da li zaista verujete u ponovo pronađenu ljubav ili samo želite da date nadu čitaocima?

Iskreno verujem u drugu šansu kada je reč o ljubavi u svim oblicima - bilo da je to romantična ljubav, prijateljstvo ili pronalaženje izgubljene porodice. Međutim, takođe, verujem da nas negativna iskustva iz prošlosti i strah od ponovnog bola mogu sputati. Tako da moji likovi, poput Samante, obično nose prtljag kojeg treba da se oslobode pre nego što budu potpuno spremni da ponovo puste ljubav u sopstvene živote.

Prodali ste više od milion primeraka svojih knjiga. Šta to za Vas znači i kako je uticalo na Vaš život?

Prošlog marta sam dobila informaciju da sam ostvarila milionsku prodaju i da se krećem ka cifri od 1,5 miliona. Pre nego što sam počela da objavljujem za svog britanskog izdavača, nekoliko godina sam se borila da budem primećena kao autor. Nakon četiri izdanja, moj originalni izdavač je prestao da posluje, pa sam ponovo izdala te knjige i još nekoliko kao nezavisni autor, ali nisu dobro prošle i ozbiljno sam se pitala da li je vreme da odustanem, Videla sam da Bolywood Books (Bolivud Buks) traži nove autore i tekstove i odlučila sam da pokušam poslednji put. Hvala Bogu da jesam! Milionska prodaja posle samo tri i po godine saradnje sa njima je nešto u šta sam jedva poverovala. Posebno nakon godina mučenja i činjenice da sam bila tako blizu odluke da odustanem. To me je uverilo da mogu da pišem, u šta sam već ozbiljno posumnjala. Moji izdavači su me nakon toga odveli na popodnevni čaj na veoma otmeno mesto i poklonili mi prelepu staklenu ploču koja stoji na mom stolu i podseća me koliko sam daleko stigla.

Da je Vaš život knjiga, koji biste joj naslov dali?

Sviđa mi se ovo pitanje! Razmišljajući o svom teškom putu u književnosti, verovatno bih se opredelila za nešto poput Sreća se dešava kada ne odustaneš. Verovatno više zvuči kao motivaciona knjiga nego kao roman, pa je zato dobro što moj urednik smišlja većinu naslova za moje knjige.

Da li i dalje pišete blog i da li možete da otkrijete čitaocima na kojoj knjizi trenutno radite?

Da, pišem blog, ali ne mogu da postignem željeni ritam u objavljivanju postova. Ponekad objavljujem nekoliko sedmično, a onda prođe mesec ili dva da ne objavim ništa. Čitaoci me mogu pronaći na https://jessicaredlandauthor.com. Inače radim na poslednjoj korekturi romana Najbolje tek treba da dođe, što je treća knjiga u mojoj seriji Bekstvo na jezera, koja je smeštena u zadivljujući nacionalni park Lejk Distrikt u Velikoj Britaniji. Čim se izmene završe, počeću da pišem treću i poslednju knjiga u serijalu Bumblebee Barn Collection koja je manja trilogija izvedena iz serije Sklonište za ježeve. Ta knjiga uvodi novu postavu likova dok ljubiteljima Skloništa za ježeve daje uvid u život centra za spasavanje ježeva nakon završetka serijala. Roman još nema naslov.

Hvala vam na izdvojenom vremenu.

Hvala vama na odličnim pitanjima. Nadam se da će čitaoci u Srbiji uživati u knjizi Tamo gde te ljubav čeka. Drago mi što je prevedena na srpski.

 

Intervju je objavljen u Bazaru, 2024.