Pretraži sajt
%
×
POVRATAK U ŠKOLU - 2+1 DEČJA AKCIJA
dana sati minuta sekundi

Nezaboravna priča o životu Egona Šilea „Četiri muze“ – knjiga nedelje Vulkan izdavaštva

26.
8.
2024.

U vrtlogu strasti, ljubavi, izdaje i tuge

Mnogo je pisano o Egonu Šileu i njegovom stvaralaštvu, ali ko su bile žene koje je ovekovečio na svojim platnima? Saznajte u debitantskom romanu Sofi Hejdok Četiri muze, koji će do nedelje, 2. septembra, biti na dodatnom popustu od 30% na sajtu vulkani.rs. Dostava knjige nedelje besplatna je na teritoriji cele Srbije.

Beč, u osvit XX veka. Grad raskoši, ekstravagancije, u kojem cveta društveni i umetnički život. Mesto na kojem se rađaju nove, revolucionarne ideje, dok društvena elita odlazi na glamurozne balove u gradskim palatama. Sve oči uprte su u Gustava Klimta, jer on postavlja trendove u umetnosti – dok se ne pojavi njegov štićenik, skandalozni Egon Šile.

Austrijski umetnik je bio neobično blizak sa svojom sestrom – a njegove intenzivne veze sa ženama oblikovale su njegov kratak, tragičan život. Ali to nisu bile samo pasivne lepotice već duboko osećajne, strastvene žene sa bogatim unutrašnjim životima, koje su podržavale Šileovu umetnost i bile neophodne za njeno stvaranje.

Četiri plamena, četiri divlja, vatrena srca koja žele da ih svet upozna. Svaka od njih postaće muza harizmatičnog Šilea. Ali Evropa je na ivici rata, a jedan čin izdaje promeniće sve: kao što ima moć da hipnotiše, plamen može i da uništi sve na svom putu.

Adela, iz porodice bogatih buržoaskih industrijalaca, strastvena, tvrdoglava, buni se protiv ograničenja svoje klase i žudi za slobodom. Gertruda, sestra kontroverznog umetnika Egona Šilea, plahovita, posesivna, mašta o uzbudljivom životu daleko od kuće. Vali, model renomiranog Gustava Klimta, odlučna, nezavisna, ponosna, izvukla se iz siromaštva i hrabro kroji svoju sudbinu. Edita, Adelina tiha, konvencionalna i odana mlađa sestra, stalno u njenoj senci, još ne zna kakva bi žena mogla da postane.

Ali umetnik nosi demone iz svoje prošlosti. Ispod njegovih samouverenih poteza četkicom kriju se tajne slomljenog srca, prevare i izdaje koje konačno izlaze na površinu. Tokom jedne decenije, četiri žene rizikuju sve – svoju reputaciju, svoje najdragocenije veze, svoj razum i dušu – kako bi zadržale muškarca kojeg vole.

Četiri muze – dirljivi, prosvetljujući i evokativni roman kojim je Hejdokova dala glas ženama zaboravljenim u istoriji potražite na sajtu vulkani.rs.