Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA SVE BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Neodoljiva Vulkan akcija za ljubitelje srpske književnosti

24.
4.
2023.

Od 24. aprila do 2. maja samo na vulkani.rs

Odabrani domaći klasici iz Vulkanovog opusa vanvremenskih ostvarenja i dela savremenih srpskih pisaca beletristike koja su stekla naklonost čitalačke publike u zemlji i regionu, za sve ljubitelje srpske književnosti biće na specijalnoj onlajn-akciji do 2. maja. Najčitanije knjige domaćih autora potražite putem LINKA i iskoristite dodatni popust od 20%, uz postojećih 15% na sajtu vulkani.rs.

Za vas izdvajamo nekoliko remek-dela omiljenih srpskih pisaca i popularne romane nagrađivanih autora današnjice.

Druga knjiga Seoba, iz edicije Tragovi, i danas predstavlja jedno od najznačajnijih dela Miloša Crnjanskog i srpske književnosti XX veka. Crnjanski je priču o seobi Srba iz Austrije u Rusiju ispričao prikazujući život četvorice braće Isakoviča, ali je pritom osvetlio portrete raznolikih likova i slika koje su obeležile srpsku i svetsku istoriju. U ovom romanu sudbina naroda odrediće sudbinu pojedinca, pa tako i Pavla Isakoviča, koji je u svojim lutalaštvima nazirao na horizontu titravu svetlost Rusije, simbola lepšeg sveta i utehe.

Horizont književnog sveta Milorada Pavića otkriva nam nevidljivu paralelu u kojoj se književnost i stvarnost neprestano sustiču i prepliću, a svako čitanje jeste pokušaj da se emigrira iz jednog u drugi svet ne bi li se otkrio zlatni presek – tačka u kojoj se seku večnost i vreme na prozoru duše. Sve priče pisca koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti pronaći ćete u jednoj knjizi, jedinstvenom jednotomnom ćiriličnom izdanju iz edicije Tragovi, koju je Vulkan izdavaštvo posvetilo remek-delima srpske književnosti.

Važni istorijski događaji iz naše bliske prošlosti, portreti pojedinaca i naroda, i intimni život pisca jesu glavne uporišne tačke knjige Gradovi kao sudbina Dušana Miklje, najznačajnijeg putopisca u srpskoj književnosti. Miklja je ocrtao mapu stvarnih geografskih odrednica, i pritom je svaku od njih toliko približio čitaocima da će imati utisak kako su i sami koračali ispod svih tih gradskih svodova. Kao što sam naslov nagoveštava – svi gradovi u kojima smo živeli predodređuju naš životni put. Naposletku, ocrtavajući gradske obrise, pisac je ocrtao mapu svog unutrašnjeg života.

Izuzetno literarno ostvarenje, debitantski roman Jovane Dišić Vakuum, stilski jednostavan i nepretenciozan, smešta teme koje se tiču svakog čoveka, bez obzira na kojoj tački planete živi, u provincijski okvir. Suočavajući čitaoca sa sudbinom svoje junakinje Ane, zaglavljene između inercije svakodnevice koju ne želi i težnje za promenom koje se boji, autorka ispisuje priču koja postaje priča svakog čitaoca, jer pokreće univerzalne teme traganja za identitetom i zaglavljenosti pojedinca u savremenom društvu u kojem je vrednosni sistem narušen.

Roman o poraženima našeg renomiranog pisca Milana St. Protića donosi pripovest o pobeđenima u građanskom ratu. O bivšima. Ovo jeste pripovest, ali nije istorija. Nije ni fikcija. Nešto između. Pisana je na osnovu mnoštva usmenih i zabeleženih svedočanstava učesnika i očevidaca, posmatrača i savremenika, analitičara i hroničara – i nemalog broja pisanih izvora, arhivskih i istoriografskih. I onih memoarskih. U isti mah, ovo je roman o Beogradu u jednom prohujalom trenutku, kratkom kao treptaj oka. Ali presudnom i sudbonosnom, i kobnom.

Najlepša dela srpske književnosti, koja nose univerzalne poruke, po sniženim cenama možete kupiti do 2. maja na sajtu vulkani.rs.

 

NAPOMENE:

* Akcija traje od 24. aprila do 2. maja samo na sajtu vulkani.rs.

** Akcijom su obuhvaćena odabrana dela domaćih autora.